TUL 2050

TUL 2050

Struktura Uczelni a spodziewane zmiany w ich otoczeniu

TUL 2050 Forums Struktura organizacyjna, jednostki i finansowanie Uczelni Struktura Uczelni a spodziewane zmiany w ich otoczeniu

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • Author
    Bartek Zgorzelski
    Participant

PŁ to obecnie 9 Wydziałów z określonymi kierunkami studiów. Oczekiwania rynku, zmiany zachodzące w strukturze społecznej wywołują pojawianie się w każdym roku zapotrzebowania na nowe umiejętności, często przekrojowo obejmujące kilka dziedzin. Organizacja studiów międzywydziałowych nie jest już niczym zaskakującym. Czy jesteśmy w stanie określić obszary i dziedziny, o które powinniśmy rozszerzać działanie PŁ? Czy dynamiczne zmiany rynkowych zapotrzebowań powinny mieć równie dynamiczne odzwierciedlenie w dostępnych kursach i kierunkach na PŁ?

Jacek Szafran
    Participant

Odpowiadając na pytanie: zdecydowanie zmiany rynkowe muszą mieć odzwierciedlenie w kursach i kierunkach.
    Prowadzenie kierunków przez dwa/trzy wydziały w zasadzie już jest koniecznością. Nad tym tematem trzeba rozpocząć pracę już teraz. Osobiście jestem zwolennikiem „małych kroków” więc na początek jeden wspólny kierunek i wyciąganie wniosków po każdym zakończonym roku, a następnie wdrażanie poprawek. Po trzech/czterech latach można by otworzyć kolejny kierunek korzystając z doświadczeń poprzedniego.
    Gdyby na poważnie udało się zaangażować w kreowanie tegoż cztery/pięć osób z chęcią i energią kreowania czegoś nowego to myślę, że sukces przyszedłby dość szybko.
    Nawiązując jeszcze do mojego wpisu na temat MBA na PŁ – potrzebujemy również w edukacji i dydaktyce specjalistów zewnętrznych. To w moim przekonaniu konieczność.

Mirek Sopek
    Participant

Zgadzam się. Co więcej, jest taki kierunek, który wydaje się aż oczywisty dla 2-3 wydziałów: Sztuczna Inteligencja. Poza zagadnieniami technicznymi, które trzeba oczywiście prowadzić, niezbędne i na pewno potrzebne jest uzupełnienie curriculum takiego kierunku o coś, co nazwę “AI for Business Leaders”…

Ale zapewne więcej takich wspólnych, interdyscyplinarnych kierunków będzie w przyszłości potrzebnych…

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.