Uczelnie wyższe działają w określonych warunkach społecznych i środowiskowych. Dotyczy to również Politechniki Łódzkiej, która funkcjonuje w regionie o bardzo zróżnicowanym profilu gospodarczym. Znajdują się w nim duże ośrodki miejskie o znacznym potencjale technicznym i edukacyjnym. Duże znaczenie mają również tereny rolnicze oraz lokalny przemysł spożywczy. Uczelnia posiada Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, który od lat prowadzi interdyscyplinarne badania związane m.in. w wytwarzaniem i przetwórstwem żywności. Ma również wieloletnie doświadczenie w zakresie badań na środowiskiem naturalnym i technologiami służącymi do jego ochrony. W ramach Forum chcielibyśmy zachęcić społeczność Uczelni do współpracy w ramach interdyscyplinarnych badań nad szeroko rozumianymi zagadnieniami dotyczącymi produkcji żywności, jej wpływu na stan środowiska i jego bioróżnorodność. Braki żywności powodują migracje ludności w skali światowej. Polska i region łódzki nie od nich wolny. Uczelnia techniczna powinna analizować i dostosowywać się do wyzwań, które są nimi spowodowane.